top of page
  • Writer's pictureinci

Kıtır Kıtır Tarallini


Güney İtalya’nın tam olarak çizmenin topuk kısmına denk gelen Puglia Bölgesinin pek mühim krakerleri olan tarallini yapmak üzere kolları sıvadım. İyi mi ettim kötü mü ettim tartışılır zira çok fena yeniyor. Şaka bir yana kıtır kıtır ve küçücük bu krakerler her öğünde ekmek yerine konabilecek çok leziz bir eşlikçi olmakla birlikte aynı zamanda tek başına çay, kahve ya da geleneksel olarak içkinin yanında da hoşluk yaratıyor. Yeni yıl yaklaşırken, kırmızı kurdelelerle süsleyip püsleyip, eşe dosta dağıtmalık mütevazi bir yılbaşı hediyesi olarak da düşünülebilir.


Ben bu tarifi 3. yaşını kutlamak üzere olan ekşi mayamla yaptım eğer ekşi mayanız yoksa aynı tarif suda eritmeden kullanılan (1 paket) kuru hamur mayası ile de yapılabilir. Yakın zamanda ekşi maya için de bir yazı hazırlayıp buradan paylaşacağım. Şimdi gelelim tarallini tarifine;


Malzemeler:

500 gr un

100 gr ekşi maya

100 gr. sızma zeytinyağı

1 çorba kaşığı tuz

Aldığı kadar su

Opsiyonel:

2 çorba kaşığı rezene tohumu ya da

2 çorba kaşığı kekik ya da

2 çorba kaşığı biberiye ya da

2-3 çorba kaşığı haşhaş tohumu

Ekşi maya ve 100 ml ılık suyu karıştırdım. Kalan tüm malzemeleri de karıştırıp hamur haline getirdim. Bu esnada ilave su gerekebilir. Hamuru kıvamı kulak memesi kıvamı olacak şekilde yoğurdum. Üzerine nemli bir tülbent koyup oda sıcaklığında 3 saat beklettim.

Mayalanan hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara bölüp, her bir parçayı ortası delik olacak şekilde küçük halka şekli verdim.

Küçük halkaları üzerini yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine dizdim. Bir yarım saat de bu şeklide beklettim.

Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 15-20 dakika, üzeri iyice kızarana kadar pişirdim.

Önemli; Pişme süresi halkaların büyüklüğüne ve fırından fırına göre değişecektir, halkaları aynı boyda yapmaya dikkat ediniz :)

Alternatif olarak;

Kekik, kırmızı biber, kara biber, haşhaş tohumu, biberiye, zeytin, rezene, anason gibi baharat ve bitkiler ile farklı lezzetler yaratılabilir.


Okuduğunuz için teşekkür ederim, afiyetle :)





154 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page