top of page
  • Writer's pictureinci

İki Koca Avuç Koca Yemiş



Dışı pütürlü içi unumsu ve tanenli, tatlı hem de ekşimtrak bir lezzette sahip olan koca yemişin (Arbutus Unedo) nefis meyvelerinin tadı o kadar lezzetlidir ki kendisi ile karşılaştığınızda ( buluştuğunuzda ) neredeyse tüm ağacın kırmızı meyvelerini bir toplayışta mideye indirmek isteyebilirsiniz. Kırmızı meyvelerini diyorum çünkü henüz olgunlaşmamış sarı olanları her ne kadar cezbedici bir görünümde olsa da henüz ham olduğu için ben uzaktan sevmeyi tercih ederim.



İstanbul dahil olmak üzere tüm Marmara Bölgesi, Batı Karadeniz, Ege Bölgesi, Akdeniz’in bir kısmında koca yemiş ağaçlarını görmek mümkündür. Ormanlarda, makiliklerde yetişen bu güzel ağaç çalı görünümlü olmakla birlikte yaprakları yaz kış yeşil olur.

Meyvesi yenir, reçeli, marmeladı, likörü ve pekmezi yapılır. Hiç yemedim ama Trabzon’da turşusunun da yapıldığını duydum. (En yakın fırsatta denemek isterim.) Bunların dışında bence sirkesi de pek güzel olacaktır. (En kısa zamanda sirke yapımı için kolları sıvayacağım.) Kabalcı Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi’nde yazdığına göre, çok yendiğinde baş ağrısına neden olabilirmiş.


Koca yemişin bir çok yöresel ismi var; dağ çileği, çilek ağacı, kocakarı yemişi, orman çileği yemişen, yabani çilek bu isimlerden bazıları… Ne botanik olarak ne de lezzet olarak çileğe hiç benzemese de amma çok çilekli isim verilmiş :)

Geçtiğimiz günlerde ağaçtan toplamak yetmeyince ( belirtmek isterim ki Burgazada koca yemiş ağaçları ile dolu ) gidip bir paket de manavdan aldım. Her manavda bulunur mu bilmiyorum ama Kadıköy Çarşısı’ndaki tüm manavlarda bu aralar bulmak mümkün. 1 paketi yaklaşık olarak 2 büyük avuca tekabül etmekle birlikte 30 TL olarak satılıyor. Evet aldım 1 paket ve koca yemişli yulaf lapası yaptım.



Yulafları suyunu çekip, iyice yumuşayana kadar suda beklettim. Suyunu çeken yulafların üzerine az miktar daha su ekleyip pişirmek üzere minik bir tencereye aldım. Toz tarçınla birlikte sürekli karıştırarak yulafları pişirdim. Yulaflar suyunu çekip, istediğim kıvama gelince içine bir avuç dolusu koca yemiş koydum ve ezerek karıştırdım. Karışımı kaseye alıp üzerine badem ve bütün halde koca yemiş ilave ettim. Bir tutam tarçın serpip son noktayı koydum :)

Malzemeler:

2 avuç glutensiz yulaf ezmesi ( glutensiz olmayanı hazmetmem zor olduğu için )

1 avuç ezme için ve 1/2 avuç da üzeri için koca yemiş

1 avuç badem

1 tatlı kaşığı ezme için ve 1 tutam da üzeri için tarçın

Kuru yulafların üzerini yaklaşık 2 parmak geçecek kadar su (bekletmek için)

Suyunu çekmiş yulafların üzerini yaklaşık 1.5 parmak geçecek kadar su (pişirmek için)

* Pişirirken su yerine istediğiniz bir bitkisel süt ile de yapabilirsiniz.

* Badem ile koca yemiş birbirine çok yakışıyor yine de farklı bir çeşit kuruyemiş de tercih edebilirsiniz.

* Koca yemişin şekeri benim için yeterli yine de daha fazla tatlandırmak isterseniz tabağa alınca üzerine pekmez ilave edebilirsiniz.


Afiyetle:)




Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page