top of page
  • Writer's pictureinci

Filizlenmiş Nohut Salatası


Nohutların lezzetine lezzet, sağlığına sağlık katmak için filizlendirdim. Beslenme uzmanları filizlenmiş tohumların, filizlenmemiş olanlara göre %800 daha yararlı olduğunu söylüyor. Tamam rakamı biraz abartmış olabilirim :) ama en azından sindirim problemi yaşayanlar için bakliyatları kullanmadan önce filizlendirmek çok işe yarıyor.

Filizlendirme bakliyatların lezzetine tazelik hissi katıyor hem de yerken verdiği kıtırtı benim çok hoşuma gidiyor. Kabuklu tüm bitkileri (maş fasulyesi, kuru fasulye, soya fasulyesi yeşil mercimek, buğday, yulaf, arpa, susam vb.) filizlendirmek mümkün. Üstelik oldukça kolay bir işlem ve öyle zor bulunan araç/gereçlere de gerek yok. Dikkat edilmesi gereken husus ise her bitkinin filizlenme süresinin farklı oluşu. Örneğin nohut, üç günde ideal filiz boyuna ulaşıyor.


Peki nasıl oluyor hemen anlatayım; öncelikle nohutları yaklaşık 10 saat kadar soğuk suda beklettim. 10 saat sonunda suyunu süzüp, geniş bir kaba (nohutlar üst üste gelmeyecek şekilde) aldım. Üzerine tülbent koyup, oda sıcaklığında karanlık bir köşeye aldım. Sekiz saat sonra nohutları tel süzgeçte sudan geçirdim ve tekrar kaplarına alıp üzerini tülbentle örttüm ve karanlık köşeye aldım. Bu işlemi iki gün boyunca günde iki defa tekrarladım. Sonunda filizlerim istediğim boya geldi.

Gelelelim salataya;

Nohutları dişe gelir (diri kalacak) şekilde haşladım. Suyunu süzüp, üzerine sıcakken tuz ve zeytinyağı koydum. Soğuması için kenara kaldırdım.

Kırmızı soğanı piyazlık kestim. Taze kişnişleri ince ince doğradım. Soğumuş nohutları kimyon ve limon suyu ile güzelce harmanladım. Soğan ve kişnişleri ilave ettim. Üzerine birkaç dilim roka ile bir parça limon kabuğu rendesi (dikkat beyazı gelmesin yoksa acı olur), nar ekşisi, zeytinyağı, karabiber, taze kekik, sumak ve -hafiften tütsülenmiş bir aroma katsın diye- tatlı paprika tozu ilave ettim. İşte tas tamam, yemeğe hazır bir salata.

Malzemeler:

100gr nohut

1/2 kırmızı soğan

2 avuç taze roka

1 avuç taze kişniş

1 çay kaşığı toz kimyon

1 çay kaşığı toz tatlı paprika

1 çay kaşığı taze kekik (yoksa kuru kekik)

1 çay kaşığı sumak

Limon (suyu ve kabuğu)

Nar Ekşisi

Zeytinyağı

Tuz & Karabiber


Afiyetle :)


609 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page