top of page
  • Writer's pictureinci

Biber Dolması (Vegan)


Sonbahar kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Havalar tatlı mı tatlı, tam bir limonata ve rüzgar henüz ısırmaya başlamadan önce bir yaz sonu yemeği paylaşmak istiyorum. Zaten mis gibi mini mini dolmalık biberleri bulmuşken yapmadan olmazdı. Bu tarifi özellikle vegan olmayanların denemesini çok istiyorum. Olur da denerseniz lütfen bana yazın ;)

Malzemeler:

1 kilo dolmalık biber

250 gr. yeşil mercimek

200 gr ceviz içi

5 adet domates

1 adet kuru soğan

10 diş sarımsak

5 çorba kaşığı soya sosu

2 çorba kaşığı kimyon

1 çorba kaşığı sumak

1 çorba kaşığı toz zerdeçal

1 çorba kaşığı elma sirkesi

Zeytinyağı

Tuz & Karabiber


Servis için;

Bitkisel (vegan) yoğurt (tarif yakında)

Mercimekleri 8 saat soğuk suda beklettikten sonra suyunu süzüp tencereye aktarıyorum. Bir taşım kaynatıp fazla suyunu süzüyorum. Öte yanda domatesleri ve kuru soğanı mutfak robotundan geçirip yarısını mercimeklere ilave ediyorum. Kalan yarısını ise daha sonra kullanmak üzere kenara alıyorum. Mercimek tenceresini ocağa koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorum.

Diğer yanda cevizleri sarımsaklar ve soya sosu ile birlikte mutfak robotundan geçiriyorum. Elde ettiğim karışımı pişirdiğim mercimeklere karıştırıyorum. (Bu esnada mercimeklerin suyunu iyice çekmiş olması çok önemli) Karışıma zerdeçal, kimyon, sumak, zeytinyağı, tuz ve karabiber koyup iyice karıştırıyorum.

Yıkayıp içini açtığım dolmalık biberleri mercimek ve ceviz harcı ile doldurup tencereye diziyorum. Üzerine zeytinyağı, sirke, tuz, karabiber ve kenara kaldırdığım domates ile soğan püresini koyup kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyorum. En son -dolmanın lezzetine lezzet katmak için- biberlerin dibini hafiften tutturuyorum.


Sevgiyle :)



316 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page